5 øvelser, som dit barn kan lave med sansemotorik

5 øvelser, som dit barn kan lave med sansemotorik

Hvad er sansemotorik?

Har du et aktivt og energisk barn hjemme hos dig, som elsker at bevæge sig? Så vil disse øvelser være perfekte for dit barn, der gerne vil dyrke sansemotorik! Det er en god idé at øve sig på sansemotorikken, fordi det også kan betragtes som de grundlæggende motoriske færdigheder. Når dit barn øver sig på sansemotorikken, er det i virkeligheden en måde at udvikle et fundament for alle de fremtidige motoriske færdigheder. 

Med sansemotorikken er det hele den bevægelsesmæssige udvikling, der øves på. Dit barn får altså bl.a. styrket sin fin- og grovmotorik, balance- og koncentrationsevnen. Det er ret interessant, ikke?

Sansemotorisk træning er sjovt for barnet

Børn er ærlige, lige ud af posen og meget umiddelbare. Derfor er der ingen tvivl om, at hvis barnet ikke har lyst, har det altså ikke lyst. Men jeg er sikker på, at sansemotorisk træning vil falde i god jord hos dit barn, fordi det er alle sjove aktiviteter. Dit barn vil derfor ikke tænke over, at det er lærerigt at lave disse øvelser, fordi det vil hygge sig og have det sjovt undervejs. Det må da være den bedste form for aktivitet!

Disse øvelser er heller ikke krævende, og det vil derfor være nemt for barnet at gå til og fra øvelserne efter lyst. Morer barnet sig, kan det lave aktiviteterne i lang tid, og hvis barnet ikke føler for det, så kan det bare stoppe når som helst. Det foregår altså på barnets præmisser og vil kun opfattes underholdende af barnet.

Disse 5 sansemotoriske aktiviteter kan barnet lave

1. En klassisk gyngetur

En gyngetur er en klassiker. Børn elsker at gynge, da det kilder i maven og får barnet til at bryde ud i latter. Det er en rigtig god sansestimulerende øvelse for barnet, fordi det er med til at træne en grundbevægelsen som at gynge. Den klare fordel ved en gynge er, at det er noget, som mange børnefamilier har let adgang til. Der er mange offentlige legepladser, hvor barnet kan blive gynget frem og tilbage af mor eller far til stor glæde for barnet.

En gyngetur kan også sagtens foregå derhjemme. Jeg kan anbefale den sjove sansegynge fra Krea, fordi den kan bruges i mange år. I barnets første år kan gyngen også have en beroligende effekt på barnet, da det kan foregå i et roligt tempo. Sansegyngen er sjov, fordi barnet kan både sidde og stå på gyngen. Det er muligt selv at styre tempoet og retningen, for sansegyngen kan nemlig også dreje rundt. Det er en rigtig sjov aktivitet, som barnet kan deltage i selv eller sammen med sine legekammerater eller søskende.

Michelle Carlslund min meget store sansebog

2. Læs sansebøger for at styrke barnets taktile sans

Den taktile sans er også kendetegnet som følesansen og er en primær sans i sansemotorik. En god måde at styrke den taktile sans er ved hjælp af rør og føl bøger. Børn elsker at kigge i pegebøger, hvor barnet i samspil med sine forældre eller andre voksne kan have en hyggestund. Når barnet kigger på illustrationerne i børnebøger, vil barnet have forskellige teksturer at røre og mærke på. Det er en sjov fornemmelse for barnet at finde ud af, at de kan mærkes forskelligt. Nogle teksturer siger måske også en sjov lyd, som barnet kan øge sin opmærksomhed på.

En anden fordel ved at kigge i sansebøger er, at barnet kan kigge på de forskellige motiver og lære at sætte ord på dem. Det er en fantastisk måde for barnet at styrke sproget på og er med til at udvikle barnets ordforråd. En populær bog hos os er den eventyrlige sansebog af Michelle Carlslund, som er fyldt med flotte illustrationer og forskellige teksturer. Det er en rigtig god rør-og-føl, hvor barnet både har mulighed for at sidde eller ligge og kigge i den. Størrelsen gør det nemlig fleksibelt for barnet.

3. Løbecykler og løbehjul er perfekte redskaber til at øve grundbevægelserne

Børn styrker naturligt sine grundbevægelser i løbet af dagen, når barnet løber, går, hinker, hopper, springer og mange andre sjove bevægelser. Men det kan være en god idé at købe en løbecykel eller løbehjul til børn, når de bliver omkring 2-3 år. Hvis der er noget, som optager mange børn, er det at cykle og bevæge sig rundt på et løbehjul. Barnet elsker at få lov til at fræse rundt på fortovet eller cykelstien. Det er en sjov aktivitet for hele familien, som kan gøres enten i weekenderne eller til og fra institutioner. 

Når barnet cykler eller står på løbehjul, er det med til at udvikle barnets koordinationsevne, balance og grovmotorik. Det er samtidigt en god måde for barnet at få kendskab til trafikken - hvem kører i hvilken side, hvem skal der tages hensyn til, hvordan/hvorfor overhaler man, og hvornår skal der stoppes op? Du kan se vores store udvalg af Puky løbecykler og løbehjul og Trybike løbecykler her, hvor du kan læse vejledninger til, hvilken cykel der vil passe bedst til dit barn.

4. Et balancebræt sætter gang i barnets fantasi

Et MeowBaby balancebræt er et fantastisk balancebræt, som barnet kan bruge til at styrke sin sansemotorik med. Det multifunktionelle bræt er et godt redskab til sansemotoriske aktiviteter, hvor barnet kan bruge brættet til at vippe på, gynge på,  hoppe fra og balancere med. Der er mange forcer ved balancebrættet, fordi det er alsidigt og kan bruges på forskellige måder.

Barnet lærer at bruge sin fantasi ved hjælp af balancebrættet. Når barnet tager brættet i brug, kan barnet styrke sine grundbevægelser. Mange børn synes, at det er sjovt at hoppe fra brættet over til en madras eller en bunke med dyner. Det er også en god måde for barnet at vippe på den, hvor barnet samtidigt får styrket sin balance. Men jeg er helt sikker på, at hvis dit barn først går i gang med et balancebræt, vil han eller hun helt sikkert finde på andre sjove måder at lege med brættet på. Det er det gode ved sansemotorik - ved mange aktiviteter styrker barnet naturligt sin sansemotoriske udvikling, så barnet skal bare give den gas med fantasien.

5. Boldbassinet indbyder til sansestimulerende leg

Et boldbassin er den ultimative sansestimulerende aktivitet, hvor alle barnets sanser kommer på spil. Det er en rigtig sjov måde for barnet at styrke sin sansemotorik, når barnet boltrer sig i boldbassinet med de mange forskellige bolde. Det giver barnet en kildende fornemmelse at ligge i bassinet fyldt med bolde, som barnet kan kigge og smage på. Barnet får i den grad stimuleret sin følesans, når det rører ved boldene og bevæger sig rundt i boldbassinet. Det er også med til at stimulere barnets motorik og øje-hånd-koordination, når barnet tager boldene op og begynder at kaste rundt med dem.

Det er en aktivitet, som børn kan få mange timer til at gå med. Det er for barnet som at have sit eget lille legeland derhjemme, hvor der er fri adgang til de sjove bolde. Hvem kender ikke den følelse med at være i et sjovt legeland fyldt med mange aktiviteter og et barn, der overhovedet ikke vil hjem derfra? Det bliver ikke sagen med et boldbassin fra MeowBaby, som barnet altid kan lege med. Det lyder slet ikke dårligt, vel?

Tilbage til blog