Blindsmagning

Blindsmagning

- Stimuler sanserne gennem leg med mad

Det kan måske virke lidt forkert at lege med maden, for de fleste har nok hørt denne sætning mange gange: “du må ikke lege med maden!”
Men faktisk kan leg med mad hjælpe barnet til at udforske nye smage og konsistenser. Ved at arbejde med flere forskellige sanser kan det at smage nye madvarer med nye smage, lugte og konsistenser blive til en god og tryg og lærerig oplevelse for barnet.

Aktiviteten er nem at gå til, da I formentlig har de fleste af tingene derhjemme. Det eneste du skal bruge er et bind til øjnene, en tallerken eller et fad og forskellige madvarer med forskellige smage og konsistenser.

TIP: Nogle børn finder det meget grænseoverskridende at få bind for øjnene og dermed miste en sans. I stedet for bind for øjnene kan barnet derfor blot lukke øjnene. Det er rart at kunne smugkigge, hvis det er lidt for vildt at smage noget helt nyt. Vi startede med bind for øjnene, men tog det af undervejs, da især den yngste af mine børn blev lidt usikker.

Inden aktiviteten begynder, kan I med fordel tale om, hvilke forskellige smage barnet kender til. Det afhænger selvfølgelig helt af barnets alder, sproglige kompetencer og koncentrationsevne. Nogle børn vil gerne bare igang med legen, og det er også helt okay. Der bliver en helt masse at tale om undervejs!

Stil spørgsmål undervejs

Er der noget, der er rart at få i munden? Og er der noget, som barnet ikke synes, er rart? Kan det huske, at det har smagt noget surt tidligere? Noget sødt, noget salt? Hvad kan barnet bedst lide?

Lad gerne barnet røre ved maden og lugte til den, inden det kommer i munden. Kan barnet mon gætte, hvad det er? Hvordan smager det? Er det blødt, sprødt eller klistret?
Når barnet har gættet, må det åbne øjnene og se, hvad det har smagt på.

Er dit barn nervøs for at få mad i munden, som det ikke kan se, kan I starte legen ud med at kigge på alle smagsprøverne, så barnet ved, hvad det kan forvente at få i munden. Det kan give en stor tryghed for nogle børn.

Eksempler på forskellige smage I kan prøve:

Surt: Citron, en umoden appelsin eller æble, eddike, kærnemælk, naturel yoghurt.
Sødt: Fx sukker, sirup, tørret frugt, honning, et sødt æble.
Salt:
Salt, fetaost, spegepølse, bacon, saltchips, soya.
Bittert:
Mørk chokolade, valnødder, grape, grøn peberfrugt.

Det vigtigste er, at barnet er tryg og synes, at legen er sjov. Og så er det bare fantastisk, hvis der bliver smagt og lugtet til en masse forskelligt, så sanserne rigtig bliver stimuleret.

Jeg håber, at I har lyst til at prøve det derhjemme - det er faktisk rigtig sjovt og hyggeligt. Og så er det et kæmpe plus, at det er så nemt at lave (og rydde op efter) 😜
Tilbage til blog