Opskrift på trylledej

Opskrift på trylledej

 

Trylledej

Hvad er trylledej? 

Trylledej er også kendt som saltdej. Trylledej er en fantastisk indendørs aktivitet, som er sjov for både børn og voksne. Dit barns kreative side vil blive udfordret, når der skal laves mange forskellige figurer.


Trylledej er nemt at lave og består af blot 4 ingredienser, som man ofte har i huset i forvejen. Trylledejen er ikke spiselig grundet den store mængde salt i dejen. Men bare rolig, dejen er ikke giftig for barnet. Inddrag gerne barnet når ingredienserne skal blandes og lad barnet mærke, hvordan dejen ændrer konsistens i løbet af processen. Nogle børn er taktilsky, og for de børn kan det være grænseoverskridende med forskellige og nye sanseindtryk - eksempelvis klistret dej på fingrene. En idé kan derfor være at mærke melet, vandet, saltet og olien hver for sig og hvis barnet har mod på flere sanseindtryk, kan det hjælpe med at ælte dejen. 

 

Hvad kan man lave med trylledej?

Med trylledej er der ikke nogle grænser for, hvad man kan lave.  

Men mangler du inspiration til, hvad dit barn kan lave, er der her nogle forslag:

 

* Mad til legekøkkenet

* Pynt til påsken 

* Tal og bogstaver

* Hånd- og fodaftryk

* Dyr

* Bordkort 

 

Opskrift på trylledej: 

Alt du skal bruge er: 

1 dl vand 

1 dl fint salt 

2 dl mel (uden tilsat hævemiddel) 

1 spsk olie (smagsneutral) 

 

OBS: lav gerne som minimum dobbeltportion, så I ikke løber tør for dej, mens legen er sjovest. 

Hvis der er dej tilovers, kan den gemmes 1-2 uger i køleskabet i en lukket bøtte.  

 

Fremgangsmåde:

Bland mel, salt og olie sammen i en skål og tilsæt vandet lidt ad gangen. Fortsæt indtil dejen har samme konsistens som modellervoks. Man kan evt. tilføje konditorfarver i dejen, hvis man ønsker særlige farver. Herefter skal dejen hvile i en time med et viskestykke over. 

 

Dejen er nu klar. I kan enten vælge at rulle dejen relativt tyndt ud og anvende enten udstiksforme eller en kniv til at skære figurerne ud. Eller I kan forme trylledejen med hænderne.   

 

Læg de færdige figurer på en bageplade og bag dem ved 120 grader ved almindelig ovn i 2-3 timer. Muligvis længere, hvis figurerne er tykke. Man kan tjekke om de er færdige, ved at banke på dem. Hvis de lyder hule, er de klar til at komme ud af ovnen. 

 

Lad figurerne køle helt af, og find eventuelt malingen frem imens, hvis I ønsker at male dem.

 

Pynt til figurerne

Hvis figurerne skal males, kan dit barn bruge enten akryl eller vandbaseret maling. Vandbaseret maling er mindre tidskrævende, men har også en kortere holdbarhed.  

 

Det vil være en god ide, at starte med at lakere figurerne før de males for at få et flottere resultat. Her er det vigtigt, at lade et lille område være frit, gerne på bagsiden, så figurerne kan komme af med evt fugt. For at få ekstra holdbare figurer, kan du vælge at give dem et sidste lag lak, efter de er malet. 

 

God fornøjelse til jer alle.Tilbage til blog