Ansvar og empati er vigtige sociale egenskaber, som vi forældre kan lære vores børn. Det er de egenskaber, som gør vores børn i stand til at forstå andre mennesker og deres følelser.
Disse egenskaber er vigtige for, at barnet udvikler evnen til at se begrebet "vi" og ikke kun et "jeg". Vi forældre vil så gerne, at vores børn forstår andre børn og kan vise empati og omsorg.
Hvordan lærer vi så vores børn disse egenskaber? Og hvordan hjælper barnets leg til at opnå det? Børn lærer hele tiden, når de leger med legetøj - uanset om det er med selskab af dig, en ven eller alene. Gennem rollelegen får børn nemlig mulighed for at efterligne og imitere de ting, som de oplever til hverdag, og som de interesserer sig for.
6 gode egenskaber, som kommer af den gode rolleleg
-
Når barnet leger læge og tager sin lægetaske i brug, skal der ydes behandling til patienten. Barnet vil bruge sproget til at undersøge, hvad patienten fejler. På denne måde opnår barnet en større forståelse og kan bruge det til at drage omsorg og have empati med patienten. Det er en sjov, men også meget lærerig måde at øve sig på rolleleg.
- Leg med bamser, dukker, babyer og dyr giver barnet en større forståelse for, hvad det vil sige at have ansvar. De skal have kærlighed, mad, drikke, søvn og måske har de brug for en lille gåtur. Barnet lærer noget om andres behov, og hvordan de skal opfyldes.
- Legemad er populært hos børn, fordi det er sjovt at lave maden, servere den og spise den. Rolleleg med legemad stimulerer barnets forestillingsevne, og øver barnet i at bruge sin fantasi. Der findes derfor et hav af forskelligt legemad og køkkentilbehør, så barnet kan spille forskellige roller såsom mor, kok, bager eller kioskmedarbejder.
- Børn har stor glæde af at lege med og ved siden af legekammerater. På denne måde styrker barnet sine sociale kompetencer og lærer at håndtere konflikter, der kan opstå i en legesituation.
- Barnet lærer med tiden, at alle børn har forskellige tilgange og idéer til leg. Det kan eksempelvis give barnet inspiration til nye måder at lege på, men også skabe en større forståelse for eksempelvis at dele legetøj eller vente på, at det bliver sin tur til at lege med det.
- Udklædningslege er ikke kun noget, der hører til, når det er fastelavn eller halloween. Når børn klæder sig ud som en fin prinsesse, en farlig dinosaur eller noget helt tredje udvikles deres fantasi. Derudover er det en måde, hvorpå barnet kan udforske og lære mere om omverdenen på.
Børn og følelser
Som barn kan det være svært at forstå alle de følelser der opstår i kroppen, og hvordan de skal håndteres. Og hvordan skal man agere, når dem omkring en giver udtryk for bestemte følelser?
Der findes forskellige børnebøger som lægger op til dialog med barnet omkring de mange følelser. På den måde kan du hjælpe dit barn med at håndtere og forstå følelserne og støtte barnet i den følelsesmæssige udvikling. Det er også vigtigt at tage en snak om, hvad der kan ligge til grund for de enkelte følelser, så barnet eksempelvis lærer at holde styr på vreden og ikke lade den gå ud over andre.
Ofte viser vi vores følelser gennem mimik, hvilket kan være svært for at andre at afkode. Derfor er det også en god idé at lære sit barn om mimik, når man snakker om følelser. Når barnet lærer om de mange følelser som bl.a. glæde, vrede, jalousi, frygt, tristhed, stolthed, generthed osv. vil barnet nemmere kunne afkode andre børns følelser og på den måde, bliver det lettere for barnet at indgå i sociale sammenhænge.